Başlıklar;
İBAN Numarası Nedir? Ne İşe Yarar?
İBAN numarası kelime anlamı olarak International Bank Account Number anlamına gelmektedir. Türkçe anlamı ise Uluslararası Banka Hesap Numarasıdır. IBAN numarası uluslararası standartlara göre belirlenmiştir. EFT ve HAVALE gibi para transfer işlemleri İBAN numarası sayesinde daha kolay yapılabilmektedir. Yurt için transfer işlemlerine ilaveten yurt dışından da para transferi işlemlerine olanak sağlar.

Türkiye’de İBAN Kullanımı
Ülkemizde IBAN numaralı sisteme geçiş 2010 yılında başladığı belirtilse de, Merkez Bankası tarafından yayınlanan Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında ki 2008/6 numaralı tebliğ, 10 Ekim 2008 Cuma günü 27020 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Bu tebliğ sonrasında BBDK kayıtlı bankalara her müşteri için bir İBAN numarası belirleme zorunluluğu getirilmiştir.
Bunun sonrasında 01 OCAK 2009 tarihinde bankalara getirilen zorunluluk bankaların müşterileri için düzenledikleri ve üzerinde hesap no yazılı olan tüm dokümanlarda IBAN numarasının yazılması zorunlu hale getirilmiştir.
01 OCAK 2010 tarihinden itibaren ise bu numara ile para transfer işlemleri başlamıştır.

Bu tarihten sonra banka müşterileri eft ve havale yapacakları sırada, para gönderecekleri kişinin IBAN numarasını bilmiyorlarsa, bankanın kendisine tebliğ ettiği, karşı tarafın iban numarasını bilmediğinize dair onay kutusunu işaretlemeniz mecburidir. Bu işlem yapılan iban nosuz para transferi yapılmamaktadır.
İBAN Numarası Kişiye Özel Mi?
Bu numara kişinin bankadan açmış olduğu hesaba özel bir numaradır. IBAN no kişinin hesabına özeldir ve aynı parmak izi gibi dünyada bir eşi daha yoktur. Bu sebeple global bir numara özelliği taşımaktadır. Numaranın başında ülke kodları bulunmaktadır. Transfer işlemlerinin bazılarında TR ifadesi varsayılan olarak seçilirken yurt dışına transfer yapılacaksa bu seçenek opsiyoneldir.
İBAN Numarası Kaç Haneli?
Aşağıda ki görselde görüldüğü üzere 26 karakterden oluşan iban 5 ana bölüme ayrılmaktadır. Bu bölümler;

- Ülke kodunun bulunduğu 2 karakter hanesi (ÖRNEK TR)
- Kontrol Basamaği (2 karakter)
- Banka Kodunun Bulunduğu 5 basamaklı hane (Bankalara özeldir)
- Rezerv Alanı (1 karakterden oluşur)
- Kişiye Özel Hesap Numarası (16 haneden oluşmaktadır)
Karakter Sayısı |
Karakter Şekli | Açıklama |
2 |
Alfabetik Karakter (A-Z) | Ülke Kodu |
2 |
Sayısal Karakter (0-9) | IBAN Kontrol Basamakları |
5 |
Sayısal Karakter (0-9) | Banka Kodu |
1 |
Sayısal Karakter (0-9) | Rezerv Alan |
16 | Sayısal/Alfabetik Karakter |
Hesap Numarası |
Bu hanelerin tümü birleştiğinde 26 karakter ortaya çıkmaktadır. Sadece yurtiçi işlemlere açık olan online bankacılık sistemlerinde TR hanesi varsayılan olarak geldiğinden geriye kalan haneler 24 karakter olarak girilmektedir. Kullanıcılar bu karakterlerden herhangi birini eksik girmeleri durumunda para transfer işlemi gerçekleşmez.
İBAN Kodu Nasıl Doğrulanır?
Tüm bankaların iban numarası sorgulama ve öğrenme servisleri mevcuttur. Bankacılık hizmetlerinde ister ATM cihazından ister mobil uygulamalardan veya online bankacılık sisteminden hesap bilgileri ekranından iban sorgulama işlemi yapılabilir. Bankacılık birliği tarafından da bir iban doğrulama sistemi aktif edilmiştir. Bu sistemde yapılan sorgulama sonucunda;
- IBAN Kodu: doğru veya yanlış
- Mevcut Kontrol Rakamı:
- Olması Gereken Kontrol Rakamı:
- Banka Kodu
- Hesap Numarası
ortaya çıkmaktadır. Bunun haricinde diğer bir sorgulama sistemi ise bankaların online İBAN doğruma sistemleridir. Kişilerin güvenlik açısından sorgulamalarını bankaların sistemleri üzerinden yapmaları tavsiye edilmektedir.
IBAN numarası bankamatik kartlarının üzerinde yazmaz. Banka kartı kullanıcıları bu numarayı öğrenmek için,
Ülke kodu, rezerv no, banka kodu ve yukarıda anlatıldığı şekliyle hesap numaralarını birleştirerek öğrenebilirler.

Müşteri numarası, doğum tarihi, T.c. no, cep telefonu numarası, markası, son dönem borcu, kızlık soyadı gibi kişisel bilgilerinize erişerek kötü amaçla kullanan kişilere engel olmak için IBAN Numaranızı sadece bankanızdan öğreniniz!
Eğer bu işlemi online olarak gerçekleştirmek istiyorsanız aşağıdan bankanızı seçerek sorgulama yapınız. En güvenli yöntem içinse kullandığınız banka kartı ile ATM üzerinden hesap bilgileri sorgulama İBAN no öğrenme ekranını kullanınız.
- Ziraat Bankası
- Ziraat katılım
- İş Bankası
- Akbank
- Garanti Bankası
- Vakıfbank
- Yapı ve Kredi Bankası
- TEB
- Burganbank
- Halkbank
- Qnb Finansbank
- Kuveyttürk
- INGBank
- Türkiye Finans
- TEB CEPTETEB
- Denizbank
- Anadolu Bank
- Citybank
ATM üzerinden yapılan IBAN sorgulama işlemlerinde birçok banka sorgulama sonucunda cihazdan makbuz ve döküm vermektedir. Bu makbuzda talep ettiğiniz hesabın iban numarası yazılı doküman olarak tarafınıza iletilmiş olacaktır.
Bir yorum
Geribildirim: İnternetten Havale Eft Nasıl Yapılır? Tüm Bankalar Mevcut